середу, 7 жовтня 2015 р.

Творча зустріч з О. Янчуком, присвячена 50-річчю прем'єри фільму «Тіні забутих предків»

    
 Бібліотека ім. М.В.Гоголя прийняла участь у творчій зустрічі з Генеральним директором національної кіностудії художніх фільмів імені О.Довженка, народним артистом України Олесем Янчуком, присвяченій 50-річчю прем'єри фільму   «Тіні забутих предків», яка відбулась у кіномистецькій вітальні Національної парламентської бібліотеки України. 


 

 

Олесь Янчук розповів про роботу творчого колективу над цим фільмом.
Урочистості до 50-річчя прем’єри «Тіней забутих предків» розпочались в Карпатах 28 серпня. 4 вересня відбувся урочистий вечір до ювілею фільму із демонстрацією відреставрованої версії в кінотеатрі «Україна», де 50 років тому відбулась прем’єра фільму. Цього дня відбувся одночасний показ відновленої версії стрічки у 8 великих містах України. До дня ювілею також було видано буклети про історію створення стрічки та випущено відеоролик.






На вечорі виступив міністр культури В’ячеслав Кириленко,який розповів, що український уряд затвердив план заходів із підготовки і святкування цього року 50-річчя прем’єри художнього фільму «Тіні забутих предків» і створив організаційний комітет.     
        На урочистостях з нагоди ювілею виходу фільму «Тіні забутих предків» виступив президент України Петро Порошенко, який під час своєї промови згадав сучасних українських митців, таких як Мирослав Слабошпицький та Лесь Санін, які продовжують справу старшого покоління та висловив впевненість в нових успіхах українського кіно. Також 11 вересня, до Дня українського кіно, урочистий захід відбувся на Національній кіностудії ім. О.Довженка, а під кінець жовтня планується тематична виставка в Національному художньому музеї України.
Над фільмом працював потужний творчий колектив, «люди великої творчої міри», як висловився І. Дзюба. Режисер-постановник — Сергій Параджанов, оператор — Юрій Іллєнко, художник — Георгій (Юрій) Якутович, композитор — Мирослав Скорик, актори — Іван Миколайчук (Іван), Лариса Кадочникова (Марічка), Тетяна Бестаєва (Палагна), Спартак Багішвілі (Мольфар). Автор сценарію — закарпатський письменник Іван Чендей, у співавторстві з С. Параджановим. Знімався в 1963-64 рр. Київською кіностудією імені О.Довженка. У жовтні 1964 р. стрічку запустили на екрани — до 100-річчя М. Коцюбинського, що відзначалося 17 вересня 1964 р.
     У вересні 1965 року на прем'єрі «Тіней забутих предків» в кінотеатрі «Україна» в Києві Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновол публічно висловили протест проти політики влади, оприлюднивши інформацію про арешти української творчої інтелігенції.
     У 1965 р. на Міжнародному кінофестивалі (МКФ) «Південний хрест» (Мар-Дель Плата, Аргентина) фільм одержав золоту медаль та приз ФІПРЕССІ за колір, світло й спецефекти.«Тіні» отримали ще десятки призів на різних кінофестивалях. Зокрема, Кубок Фестивалю фестивалів у Римі (1965), Премію Британської кіноакадемії за кращий зарубіжний фільм (1966), Золоту медаль за режисуру МКФ у Салоніках, Греція (1966).



     Присутні мали змогу подивитись фільм про святкування ювілею фільму в Карпатах і в Києві. Олесь Янчук відповів на численні запитання. Зустріч була дуже цікавою. Дякуємо колегам за організацію.











































Немає коментарів:

Дописати коментар