середу, 25 березня 2015 р.

Засідання клубу "Киянин".

24 березня відбулося чергове засідання клубу "Киянин". Вечір відкрила його президент Ольга Шамрай, яка представила гостя  -  відомого українського кінорежисера та сценариста Олександра Муратова.
  Олександр Ігорович Муратов народився в Харкові в квітні 1935 року. Закінчив режисерський факультет ВДІКу в 1959 році. В 60-і роки роки був режисером Одеської кіностудії, а з 1968 року – режисер Київської  кіностудії ім. О. Довженка. В 1964 році зняв фільм "Наш чесний хліб", сценарій якого був написаний разом із  Кірою Муратовою. Самі відомі його фільми  - "Стара фортеця" та "Гонки по вертикалі". У період  1991 – 1996 років  за творами М Хвильового  О. Муратов зняв кінотрилогію: «Танго смерті» (за твором «Повість про санаторійну зону»), «Геть сором!» (за повістю «Сентиментальна історія»), «Вальдшнепи»(за однойменним романом). Вся трилогія одержала премію Всеукраїнського культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка «За визначний внесок у національне та державне відродження України».
     У творчому доробку Олександра Ігоровича 25 художніх та 12 документальних фільмів та десятка книг, серед яких автобіографічний роман "Розчахнута брама".  
       Олександр Муратов розповів про своє дитинство, що прийшлось на роки війни, про евакуацію в Середню Азію, участь  в підпіллі УПА в післявоєнні роки. Потім він за порадою батька – відомого українського поета Ігоря Муратова, звільненого з німецького полону, виїхав до Москви, де вступив до ВДІКу. Це було не випадковим рішенням, адже з дитинства він гарно писав вірші, малював і захоплювався фотографією. Члени клубу, затамувавши подих слухали цю розповідь, адже такі перипетії  долі  трапляються не в кожного.


     Присутні на вечорі переглянули фотофільм про творчий доробок Олександра Ігоровича та дізналися, що в роки навчання у ВДІКу, він був учнем Сергія Герасимова, дружив з В. Шукшиним, в одному з його фільмів вперше знявся О.Табаков. За роки роботи в Києві зняв багато художніх і документальних фільмів , серед яких "Гуси-лебеді летять", "Щедрий вечір" за творами М. Стельмаха. А трилогія, знята  за творами М. Хвильового отримала премію Всеукраїнського культурно-наукового фонду Т.Г. Шевченка. 2004 року виходить його фільм "Татарський триптих"за новелами М. Коцюбинського. Це перший фільм кримсько-татарською мовою. Також  в творчому доробку майстра багато документальних фільмів.
















Талант Олександра Ігоровича багатогранний. З під його пера вийшло декілька прозових творів та поетичних  збірок . Вірші в його майстерному виконанні, що звучали на вечорі, викликали неодноразові аплодисменти вдячної аудиторії.





Ще довго члени клубу не відпускали гостя, задавали численні запитання та дякували за надзвичайно цікавий вечір.


Немає коментарів:

Дописати коментар