неділя, 19 травня 2024 р.

19 травня - День пам’яті жертв політичних репресій

В третю неділю травня в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій. Ця дата відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року на вшанування десятків тисяч людей, розстріляних комуністичним режимом, сотень тисяч кинутих у в’язниці й табори, на заслання чи примусове психіатричне лікування. Кількість цих мучеників Україні досі неможливо підрахувати.
Політичні репресії в Україні розпочалися з першої спроби встановлення радянської влади – на початку 1918 року. Дружини та чоловіки «ворогів народу» підлягали обов’язковому арешту, діти до 15 років передавались у спеціальні дитячі будинки. Найстрашнішим для України став «Великий терор» 1937-1938 років. Терор носив цілеспрямований, організований характер та уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, та найбільше вдарив по селянству.
Наслідками комуністичного терору в Україні стали знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії та денаціоналізація.
До цього дня в нашій бібліотеці розгорнуто книжкову виставку
«О. скільки їх підводиться з безсмертя…». Запрошуємо до перегляду.


Немає коментарів:

Дописати коментар