пʼятниця, 17 травня 2024 р.

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Рівно 80 років тому, на світанку, в будинки кримських татар увірвалися солдати та оперативники НКВС. У той час як чоловіки були на фронті, переважно жінок, дітей та літніх людей насильно змусили покинути власні домівки, лишивши на збори лічені хвилини. Жорстоко, без жодних пояснень кримських татар загнали у товарні вагони, щоб відвезти їх за тисячі кілометрів від Батьківщини. Цей жах 80 років тому перетворився на реальність для представників корінного народу України. Ці події стали історією, яку ми не маємо права забути. Час минав, а знущання погіршувалися,  більше — замовчувалися. Тільки на початку 90-х років почалося масове повернення кримських татар на рідні землі. Сьогодні ж РФ заперечує геноцид і не бере відповідальності за сталінські репресії та депортацію. 
Наша небайдужість, єдність і незламність, наша історична пам’ять є міцною основою для якнайшвидшого звільнення Криму від агресора. Світла пам’ять десяткам тисяч невинним жертвам кримськотатарського народу, які загинули унаслідок депортації 1944 року!
До цього дня в читальній залі нашої бібліотеки розгорнуто книжкову виставку «Позбавлені Батьківщини». Запрошуємо до перегляду.



Немає коментарів:

Дописати коментар