понеділок, 1 лютого 2021 р.

Книжкова виставка "Прозаїк українського "розстріляного відродження"

2 лютого виповнюється 120 років з дня народження Валер'яна Підмогильного - українського письменника і перекладача, одного з найвизначніших прозаїків українського «розстріляного відродження». 
Перші твори майбутній письменник почав друкувати під час навчання у реальному училищі під псевдонімом Лорд Лістер у 1910 р. Багато часу приділяв самоосвіті, вивчав іноземні мови. У 1918 – 1919 рр. В. Підмогильний навчався в Катеринославському університеті, але через матеріальне становище залишив навчання і працював вчителем. Своїм духовним наставником у відчутті слова Підмогильний вважав Михайла Коцюбинського, достойно продовжуючи розбудову української словесності. Він зумів зблизити свою творчість із західною літературою, сприймаючи враження нових літературних течій, доводячи стилістику до найвищих світових зразків свого часу. На початку 30-х років процес українізації, розпочатий у 20-ті роки, згортається, починаються репресії проти української інтелігенції. В. Підмогильний одним з перших відчув це на собі. У 1930 році його звільняють з редакції журналу «Життя й Революція», журнали і видавництва відмовляються друкувати твори автора. 1933 року письменник перебирається з Києва до Харкова і працює переважно над перекладами. У грудні 1934 р. В. Підмогильний був безпідставно заарештований і засуджений. 3 листопада 1937р. письменника розстріляно на Соловках. Посмертно реабілітований у 1956 р.
Творчий шлях Валер’яна Петровича тривав лише 15 років. А потім його ім’я було вилучено з літературного процесу. Після довгого забуття твори письменника вперше вийшли друком лише в 1989 році. Його переклади вважаються найкращими і охоче перевидаються сучасними українськими видавництвами. 
З 1 по 9 лютого в читальній залі експонується книжкова виставка "Прозаїк українського "розстріляного відродження"

Немає коментарів:

Дописати коментар