середу, 14 листопада 2018 р.

Зустріч членів клубу ''Киянин'' з Михайлом Кальницьким

13 листопада до членів клубу "Киянин" завітав дослідник історії Києва, журналіст Михайло Кальницький з лекцією "Київський період Михайла Врубеля".




Читальна зала бібліотеки була заповнена вщент бажаючими послухати відомого києвознавця.




З надзвичайно цікавої розповіді ми дізналися про життя і діяльність блискучого художника Михайла Врубеля під час його перебування в Києві. В наше місто художник прибув навесні 1884 року на запрошення Адріана Прахова - художника та історика мистецтва, а також ініціатора відродження напівзруйнованої Кирилівської церкви. Михайлу Врубелю було доручено писати чотири образи для іконостасу Кирилівської церкви. Пізніше йому було довірено керувати всією бригадою художників і реставраторів. Потім, крім робіт в Кирилловській церкві Врубель виконав частину розписів в барабані купола Святої Софії, а також ескізи оформлення інтер'єру Володимирського собору.



 В кінці своєї лекції Михайло Кальницький зазначив: " Немає перебільшення в тому, щоб вважати Київ колискою живописного стилю Врубеля. Сюди він приїхав студентом III курсу Академії, маючи в творчому багажі три-чотири акварелі і десяток малюнків. У Києві, а точніше в Кирилівській церкві, він сформувався як зрілий майстер."













 
Аплодисменти Михайлу Кальницькому за чудову розповідь від вдячної публіки.
















Зацікавленість серед "киян" викликала виставка документних матеріалів про київський період Михайла Врубеля "Весна його життя", підготовлена спеціально до теми засідання працівниками бібліотеки.


Фото на згадку з Михайлом Кальницьким


Немає коментарів:

Дописати коментар