середу, 28 листопада 2018 р.

Виставка до 100-річчя заснування НАН України "Академія наук України : як все починалось"

В цьому році Національна академія наук України святкує столітній ювілей. 100 років тому на підставі закону, прийнятого 14 листопада 1918 року Радою Міністрів Української Держави та затвердженого гетьманом України  П. Скоропадським, 27 листопада 1918 року було створено Українську академію наук. Після встановлення радянської влади 21 червня 1921 року Рада народних комісарів УРСР ухвалила «Положення про Всеукраїнську Академію наук», відповідно до якого Академія визнавалася головною науковою установою республіки. Після здобуття Україною Незалежності розпочався новий етап в історії Академії (з 1994 р. Національної академії наук України). Нині це - вища наукова самоврядна організація України, що є найбільшим центром наукових досліджень в Україні.
 З 1962 року посаду президента Національної академії наук України обіймає Борис Євгенович Патон. Він є найстаршим за віком і за терміном перебування на посаді президентом державної Академії наук у світі. Крім того, він єдиний глава державної Академії наук, який є її ровесником - день заснування Академії і день народження Б.Патона збігаються - 27 листопада 1918 року.
До подвійного ювілею в абонементному відділі бібліотеки розгорнуто виставку "Академія наук України : як все починалось", один із розділів якої розповідає про життя і діяльність Б.Є. Патона.







 



Немає коментарів:

Дописати коментар