понеділок, 26 березня 2018 р.

Засідання клубу "Киянин". Лекція Стефаниди Медведь " Ікона і картина. Онтологічна різниця "

Напередодні Великодніх свят, 25 березня  в читальній залі бібліотеки відбулося чергове засідання клубу "Киянин". До нас завітала Стефанида Медведь – іконописець, викладач іконописного відділу при Київській Духовній Академії і Семінарії, член Союзу художників України, член Союзу іконописців України з надзвичайно цікавою лекцією " Ікона і картина. Онтологічна різниця ".
З її розповіді ми дізнались про те, що спочатку християни не писали ікони, а використовували окремі символи. Мистецтво ж іконопису в релігійній культурі склалося в часи визнання в Римській імперії імператором  Феодосієм I християнства державною релігією. А на VII Вселенському соборі в Нікеї було утверджено догмат про почитання ікон та хреста і створена струнка теологічна система, згідно з якою ікона нарівні зі Святим Письмом є доказами втілення Ісуса Христа. Далі Стефанида пояснила нам різницю між іконою і картиною. Ікона говорить про Боговтілення, про світ, який можна осягнути тільки вірою. Мета ікони  - допомога в спілкуванні віруючої людини з Богом. Картина ж - це художній твір, в якому відчувається присутність автора, його індивідуальність як людини і як художника. І своєю картиною він намагається передати глядачам власні емоції і почуття.






Лекція Стефаниди супроводжувалась переглядом слайдів і детальними поясненнями тих ікон і картин, що демонструвались там.









Зацікавлення серед "киян" викликала книжкова виставка "Українська ікона", підготовлена  співробітниками бібліотеки до цього засідання.

Немає коментарів:

Дописати коментар