пʼятницю, 11 березня 2016 р.

"Віртуальна подорож по древу Розумовських" - засідання клубу "Киянин"

10 березня 2016 року в бібліотеці ім. М.В. Гоголя в рамках клубу "Киянин" відбулася цікава зустріч з екскурсоводом, дослідником старовини  - Іваном Івановичем Петренком на тему "Віртуальна подорож по древу Розумовських". До цього дня, традиційно, співробітники бібліотеки підготували перегляд книжково-документних матеріалів із фондів бібліотеки "Кирило Розумовський – останній гетьман Лівобережної України". Присутнім на вечорі випала чудова можливість ознайомитись з дослідницько-аналітичними матеріалами про генеалогію роду Розумовських. З розповіді Івана Івановича, що супроводжувалась відеофільмом, ми дізналися багато цікавих і несподіваних фактів про Олексія та Кирила Розумовських та їх численних нащадків, адже  тривалий час представники родини Розумовських відігравали провідну роль в історії  Української, Російської держав та Європи. Серед них  були відомі дипломати, міністри, військові діячі, науковці, меценати. Так син Кирила Розумовського Андрій був не тільки видатним дипломатом, що очолив російську делегацію на Віденському Конгресі (1814—1815), а й знав Гайдна й Моцарта, був меценатом мистецтва і приятелем Бетховена, який присвятив Розумовському декілька своїх музичних творів. В образі старої графині із повісті "Пікова дама" знайшли своє втілення деякі риси характеру Наталі Кирилівни Загряжської, доньки гетьмана і тітки Наталі Пушкіної. Серед нащадків цієї  родини  - С. Перовська, Я. Полонський, Ф. Юсупов, М. Закревська-Будберг.
Сьогодні нащадки славного гетьманського роду бережуть пам'ять про свою знатну родину, пам’ятають про своє коріння і продовжують носити графський титул. 


 




Як завжди, по закінченні зустрічі фонди бібліотеки, завдяки подарункам нашого  читача Олександра Михайлика, поповнилися цікавими книгами по історії Києва українською та іноземними мовами.






Немає коментарів:

Дописати коментар