середу, 27 січня 2016 р.

Засідання клубу "Киянин" "Хрупкая музыка киевской были"

26 січня в бібліотеці ім. М.В. Гоголя відбулося засідання клубу "Киянин". Назвою засідання став рядок із вірша Д. Голубицького "Хрупкая музыка киевской были". На вечорі зустрілися два покоління киян і почалася розмова про музику. В ці дні виповнилося 110 років із дня народження Натана Рахліна – видатного диригента, що багато років очолював Державний симфонічний оркестр України, а його безплатні літні симфонічні концерти кияни старшого віку пам'ятають ще й зараз. На засідання клубу прийшли його учні  - диригенти Рустем Утей та Олег Андрєєв, онук  Ігор Лисенко та представники татарської діаспори в Києві Шаукат Самитов та Емір Валєєв. В останні роки свого життя Натан Рахлін створив і очолив симфонічний оркестр Татарської державної філармонії.
Спогадів було багато, пригадувалися випадки з життя Натана Григоровича – цієї яскравої і талановитої людини. Ніхто з присутніх не думав, що про диригента можна так розповісти, на словах передати професіоналізм і унікальність видатного Маестро.
До цієї зустрічі в бібліотеці було розгорнуто перегляд документних матеріалів "Моцарт диригування", а зав. бібліотекою Е.І. Свердлова, що особисто знала сім'ю диригента, поділилась власними спогадами. Відомий київський бард Анатолій Лемиш в своєму виступі згадав і про дочку диригента – знаного київського екскурсовода Леонору Рахліну, стараннями якої на будинку, де жив її батько встановлено меморіальну дошку.
А далі разом з Денисом Голубицьким спробували вести неквапливу розмову про Київ. Дізналися яким бачить його Денис. "Переміщувалися" не лише в просторі, а й у часі. Під час цієї своєрідної подорожі, що супроводжувалась фотоілюстраціями  Києва, звучали вірші та пісні Дениса Голубицького.
Наприкінці виступив Ігор Лисенко. Він згадав деякі моменти з життя діда і подякував присутнім за пам'ять.

 












Немає коментарів:

Дописати коментар