понеділок, 15 квітня 2024 р.

Відкриття художньої виставки «Київські менестрелі»

"Київські менестрелі".
Що значить бути київським поетом? Хто першим виринає з вашої пам’яті після слів «київський поет»? Чи можливо загалі бути поетом якогось конкретного міста? В історії української літератури Аттила Могильний є одним з тих, кого можна визначити саме як київського поета.
Аттила Могильний народився 16 вересня 1963 року в Києві. Його батько, Віктор Могильний, більше відомий як Віть Вітько, поет-шістдесятник, заслуговує на окрему розповідь. Мати – Аврелія Могильна, родом з Ужгорода, угорка. Своє ім’я Аттила отримав саме завдяки угорському корінню. Навчався Могильний в Київському університеті ім. Т.Г. Шевченка на філологічному факультеті. Могильний також і викладав деякий час в цьому ж університеті, працював в редакціях газет, вивчав перську мову в Таджикистані, викладав у Варшаві. Його вірші проілюстрував Стефан-Арпад Мадяр. Художник створив цикл незвичних картин-кольорописів, що передають настрої від поезій. Цікаво, що коли у 2018 році депутатам Київради запропонували назвати вулицю у Солом’янському районі іменем Аттили Могильного і дехто казав, що це не надто милозвучна назва, Іван Малкович просто прочитав декілька віршів поета, і у депутатів уже не було жодних питань.
Золотавий сонет (В старому Києві)

У тиші цих плавких провулків
лиш сонце зблискує на вікнах,
і кроків майже непомітна
луна — мов кошеняти муркіт.
Манірна мрійновтома квітня,
дахи — легкі, як поцілунки,
і сміх відлунюється лунко
у шатрах простору блакитних.
Стираються повільно грані,
все — позолота перетворень
і гнучкість спалахів срібляних
в прозорій чаші водозбору.
І тільки музика, що тане
в меланхолійних стінах двору.
На відкриття цієї виставки, такої незвичної та цікавої, були запрошені київські поети різних поколінь, виконавці авторських пісень, поціновувачі поетичної творчості. Згадали також митців, які вже пішли з життя…

29 квітня 2024 року мало би виповнитись 85 років Віктору Глущенку – члену НСПУ, відомому поету, автору численних збірок. Але у грудні 2023 року його не стало. Його вдова, також поетеса Олена Гриценко підготувала композицію – розповідь, яка складалась з віршів Віктора, згадок про його життя, власних віршів, йому присвячених.
Спогадами про зустрічі з Віктором Глущенком поділились: Сергій Черепанов – письменник, режисер аматорського театру «Дар», громадський діяч та волонтер, Олег Рубанський – музикант, викладач Київської школи джазового та естрадного мистецтва, який виконав кілька власних пісень на слова Віктора Глущенка. Вірші, присвячені Глущенку, який завжди допомагав у творчих пошуках, прочитали Ірина Шипіцина, Валерій Войцехівський та інші. Кілька пісень присутні почули у виконанні дуету «Відрада» у складі: Анатолій Корж та Наталія Кокорєва.
Тема Києва у творчості різних поетів близька кожному мешканцю нашого міста. У планах працівників та користувачів бібліотеки організовувати та проводити різноманітні заходи присвячені Києву - вічному та прекрасному місту.
Художня виставка «Київські менестрелі» буде експонуватися до 13 травня. Запрошуємо до перегду.


Немає коментарів:

Дописати коментар