вівторок, 23 жовтня 2018 р.

Засідання клубу "Киянин"

21 жовтня 2018 року в читальній залі бібліотеки для членів клубу "Киянин" відбулась друга лекція провідного наукового співробітника Національного заповідника "Софія Київська", кандидата історичних наук Ігоря Нетудихаткіна "Митрополича трапеза у першій половині XVIII століття на прикладі Рафаїла Заборовського"



На початку своєї лекції Ігор Нетудихаткін розповів про постать митрополита Рафаїла Заборовського – видатного церковного діяча, зусиллями якого була відновлена Київська метрополія ; будівничого – за його ініціативи збудували Браму Заборовського та ряд церковних споруд. За часів Р. Заборовського на території Софіївського монастиря з'явилася ще одна споруда – архієрейська кухня. Вона до наших часів не збереглася, але завдяки архівним матеріалам, зокрема записам в книзі монастирського економа ієромонаха Пахомія, вдалося реконструювати перелік страв і напоїв митрополичої трапези. 



В ті часи готувалися різні водки (скоріше це були настоянки з додаванням фруктів та великої кількості прянощів), варилося пиво та меди. Також  до столу подавалися  різні іноземні вина. Серед наїдків фігурували риба, ікра, балики і навіть каракатиці. Невід'ємним атрибутом трапези Рафаїла Заборовського були мигдаль, фініки, оливки, лимони. До свят закуповувались булки, які вважались в той час святковим хлібом, а на Великдень пеклись паски з додаванням родзинок, цинамону, шафрану. За твердженням Ігоря Нетудихаткіна ці продукти в ХVIII cтали звичними в меню духовенства. Але через високу ціну дозволити їх собі могли тільки високопоставлені сановники.



Завдяки цікавій розповіді нашого гостя, ми поглянули на тогочасну українську культуру і побут з незвичного гастрономічного ракурсу і отримали справжнє інтелектуальне задоволення від зустрічі з ним.

Немає коментарів:

Дописати коментар