21 жовтня 2018 року в читальній залі бібліотеки для
членів клубу "Киянин" відбулась друга
лекція провідного наукового співробітника Національного заповідника "Софія Київська", кандидата історичних наук Ігоря Нетудихаткіна "Митрополича трапеза у першій половині XVIII століття на
прикладі Рафаїла Заборовського".
|
|
На початку своєї
лекції Ігор Нетудихаткін розповів про постать митрополита Рафаїла Заборовського
– видатного церковного діяча, зусиллями якого була відновлена Київська
метрополія ; будівничого – за його ініціативи збудували Браму Заборовського та
ряд церковних споруд. За часів Р. Заборовського на території Софіївського
монастиря з'явилася ще одна споруда – архієрейська кухня. Вона до
наших часів не збереглася, але завдяки архівним матеріалам, зокрема записам в
книзі монастирського економа ієромонаха Пахомія, вдалося реконструювати перелік
страв і напоїв митрополичої трапези.
|
|
В ті часи готувалися різні водки (скоріше
це були настоянки з додаванням фруктів та великої кількості прянощів), варилося
пиво та меди. Також до столу
подавалися різні іноземні вина. Серед
наїдків фігурували риба, ікра, балики і навіть каракатиці. Невід'ємним
атрибутом трапези Рафаїла Заборовського були мигдаль, фініки, оливки, лимони.
До свят закуповувались булки, які вважались в той час святковим хлібом, а на
Великдень пеклись паски з додаванням родзинок, цинамону, шафрану. За
твердженням Ігоря Нетудихаткіна ці продукти в ХVIII
cтали звичними в
меню духовенства. Але через високу ціну дозволити їх собі могли тільки
високопоставлені сановники.
|
|
Завдяки цікавій розповіді нашого гостя, ми поглянули на
тогочасну українську культуру і побут з незвичного гастрономічного ракурсу і
отримали справжнє інтелектуальне задоволення від зустрічі з ним.
Немає коментарів:
Дописати коментар