пʼятницю, 15 травня 2020 р.

До Дня пам′яті жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу, а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу. Депортація кримськотатарського населення розпочалася 18 травня 1944 року. Саме в цей день співробітники карального органу прийшли у кримськотатарські будинки та оголосили власникам, що через зраду вони будуть виселені з Криму. За наказом Сталіна сотні тисяч сімей ешалонами було відправлено до Середньої Азії. У період насильницької депортації загинуло близько половини переселенців, третина із них - діти до 14 років.
Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання. Значна кількість депортованих померла від голоду та хвороб у першу ж зиму 1944-45 років. У результаті депортації у кримських татар було вилучено: понад 80 тис. будинків, ліквідовано 112 особистих книгозбірень, 646 бібліотек, а такаж були закриті мечеті. У березні 2014 року Росія анексувала Крим. Ці її дії визнано незаконними Генеральною Асамблеею ООН. В умовах, коли Україна не може прямо впливати на ситуацію на півострові, до вирішення проблемних питань залучаються міжнародні, громадські та волонтерські організації, які працюють, щоб забезпечити безпеку кримських татар на півострові.
До цієї дати в читальній залі бібліотеки розгорнуто перегляд документних матеріалів "Трагічна доля народу сонячного півострова".

Немає коментарів:

Дописати коментар