середу, 24 квітня 2019 р.

Засідання клубу "Киянин". Лекція І. Петренка "Ліцеїсти пушкінського випуску. Київський слід"


23  квітня  в рамках клубу "Киянин" відбулась лекція екскурсовода, києвознавця Івана Петренка "Ліцеїсти пушкінського випуску. Київський слід".



З його надзвичайно цікавої і пізнавальної розповіді ми дізнались про відомий в минулому учбовий заклад – царськосельський ліцей. Він був створений на початку XIX cтоліття і став «альма матер» для багатьох славетних і талановитих людей. Серед його випускників Олександр Пушкін, канцлер Російської імперії Олександр Горчаков, декабрист Іван Пущин, полярний дослідник, адмірал Федір Матюшкін і багато інших.



Розповів Іван Іванович і про деяких його випускників, що залишили свій слід у Києві. Так Олександр Іванович Дельвіг підготував у 1842 році перший проект мосту через Дніпро у Києві. Але його не утвердили і передали керівництво роботами англійському інженеру Віньолю. Справами служби з Києвом був пов’язаний Федір Матюшкін, бував у нашому місті і князь Олександр Горчаков. Рік посаду цивільного генерал-губернатора займав випускник ліцею Олександр Корнілов. Цей рік увійшов в історію відкриттям Київського університету Св. Володимира.


Лекція Івана Івановича супроводжувалася переглядом відеофільму. По закінченню розповіді присутні задали багато запитань і просили продовжити лекцію на новому засіданні.


Немає коментарів:

Дописати коментар