понеділок, 2 квітня 2018 р.

Засідання клубу "Киянин". Лекція Стефаниди Медведь "Історія розвитку священних зображень" (наскельний живопис, ритуальне мистецтво, виникнення християнської живописної символіки)"

1 квітня в читальній залі бібліотеки відбулась нова зустріч членів клубу "Киянин" зі Стефанидою Медведь - іконописцем, викладачем іконописного відділу при Київській Духовній Академії і Семінарії, членом Союзу художників України, членом Союзу іконописців України. В лекції "Історія розвитку священних зображень" (наскельний живопис, ритуальне мистецтво, виникнення християнської живописної символіки)" розмова пішла про те як  віра відображалась в образотворчому мистецтві протягом віків.
Всім відомі наскельні зображення, які залишили первісні люди. Це відбитки рук, сцени з полювання, зображення людей, тварин та магічні символи. Розглядаючи  зображення із печер Альтаміра чи Ласко, ми бачимо в них поєднання умовності з реалізмом в манері зображення. Безсумнівно, що вже в ті часи наскельний живопис грав певну релігійну роль. Далі розмова пішла про те як  міфологія і культ релігії  Стародавнього Шумеру  і Єгипту вплинули на мистецтво цих давніх цивілізацій. В своїй розповіді не оминула Стефанида і знамениті фаюмські  портрети. Ці портрети, створені в техніці енкаустики, вважаються родоначальниками ікони. Нове християнське мистецтво  зароджувалось у багатьох місцях на Сході і Заході. У його основу, – підкреслила вона, -  лягли вироблені віками елліністичні  традиції.
















Лекція супроводжувалась переглядом слайдів і детальними поясненнями Стефаниди.


















Відповіді на численні запитання "киян".


Немає коментарів:

Дописати коментар