четвер, 21 грудня 2017 р.

Заcідання клубу "Киянин"до ювілею М. Леонтовича "Його долею була пісня"

19 грудня до членів клубу "Киянин" з цікавою та пізнавальною розповіддю про Миколу Леонтовича та його сучасників, за матеріалами Календаря знаменних дат "Дати і події ", завітала координатор цього проекту, завідувачка відділом книгознавчих досліджень Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Лідія Рогальчук . 


Вона ознайомила присутніх з новим виданням Календаря знаменних  дат "Дати та події", зупинившись на його структурі та на ювілярах, що народились у грудні 2017 року.



 Засідання клубу відбувалося в День Святого Миколая. І на книжковій виставці, підготовленій співробітниками бібліотеки зустрілися Святий Миколай та ювіляр грудня – Микола Леонтович: композитор, хоровий диригент, громадський діяч та педагог, що уславив Україну на весь світ своїм "Щедриком".









 Цікаву розповідь гості про долю М. Леонтовича доповнила завідувачка бібліотекою, яка ознайомила " киян" із матеріалами про життя і творчість композитора і розповіла про історію написання "Щедрика".Цікавим фактом як для присутніх так і для гості вечора стало повідомлення Елеонори Іллівни про те, що хорова капела ім. Миколи Леонтовича була заснована Григорієм  Верьовкою та Павлом Тичиною і працювала з 1921 року в бібліотеці ім. Миколи Гоголя, диригентом якої був наш друг і багаторічний читач Павло Тичина.




Цікавою була розповідь Лідії Рогальчук про інших ювілярів грудня:  українського географа, картографа, що створив першу карту України Степана Рудницького, Данила Щербаківського - історика, мистецтвознавця, музейного та громадського діяча, який залишив помітний  слід в історії культурного життя Києва та Гната Хоткевича - українського письменника, актора, мистецтвознавця, режисера. Пані Лідія наголосила, що всі вони жили в один і той же тяжкий для України час революції 1917-1921 років і однаково трагічно загинули.

На згадку про приємну зустріч Лідія Рогальчук подарувала бібліотеці останні наклади календаря " Дати та події" та журналу "Бібліотечна планета", які видаються Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого і стануть в нагоді при плануванні роботи бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар