середу, 20 квітня 2016 р.

Засідання клубу "Киянин"

19 квітня 2016 року в бібліотеці ім. М.В. Гоголя  в рамках  клубу  "Киянин" відбулася  зустріч з екскурсоводом Наталією Пироговою.Тема зустрічі - "Михайло Дегтерьов в історії  київської добродійності".
 З розповіді Н. Пирогової та завдяки краєзнавчим матеріалам, зібраним Тетяною Федорівною Гуцол ми дізнались про життя, долю та добродійну діяльність одного із київських меценатів - Михайла Парфентійовича Дегтерьова. Він походив із багатої купецької родини, а завдяки власним зусиллям, наприкінці 1860-х увійшов до кола найвпливовіших і найбагатших киян. У спогадах сучасників Михайло Дегтерьов відрізнявся надзвичайною скупістю, займався лихварством. Дегтерьов з дружиною не мали дітей та жили дуже замкнуто, витрачаючи на власні потреби мінімальні кошти. Але, водночас,  Дегтерьов займався благодійною діяльністю – відкрив богадільню, будинок для вдів, діяльність яких забезпечувалась спеціальним банківським внеском у 100 тисяч рублів, за його рахунок було зведено Свято-Михайлівську церкву на території Олександрівської лікарні. Також Михайло Дегтерьов пожертвував 40 тис. карбованців на лікарню для чорноробів, по 15 тисяч карбованців на стипендії студентам Політехнічного інституту та учням Комерційного училища. 
У своєму заповіті Дегтерьов передав Києву на благодійні цілі нерухоме майно на суму 2,5 млн. рублів та близько 2 млн. у цінних паперах та готівкою.  
Головним пунктом у заповіті Дегтерьова було зведення після його смерті комплексу благодійних закладів. Крім того, заповіт визначав джерело коштів на утримання цих закладів — прибуток від здачі в оренду будинків, переданих Дегтерьовим у власність міста. У вересні 1900 року почалося його будівництво на Лук'янівці. Автором проекту був архітектор В. Ніколаєв, а будівельні роботи проводила фірма Л. Гінзбурга. 27 жовтня 1902 року богадільні було відкрито. Комплекс складався з 13 будівель, серед яких були корпу
си для 250 жінок, корпус для чоловіків на 150 осіб, відділення для хронічно хворих на 100 осіб, лікарня на 30 місць, 2 дитячих притулка на 60 та 100 осіб. Також комплекс включав у себе церкву святого Михайла, господарські будівлі, огород та фруктовий сад. У 1913 році було добудовано ще один дитячий притулок на 100 осіб. Всі ці заклади проіснували до радянської влади, а будівлі і зараз знаходяться в прекрасному стані.




 За традицією, до засідання клубу бібліотека підготувала книжкову виставку "Меценатство і благодійність: історія і сучасність", що викликала зацікавлення у присутніх.


Після засідання у нас з'явилися нові читачі.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар