понеділок, 16 березня 2015 р.

Чергове засідання клубу "Киянин".

      12 березня 2015 року бібліотека ім. М.В. Гоголя та клуб "Киянин" провели своє чергове засідання в будинку Національної філармонії України. Члени клубу зустрілися з її художнім керівником народним артистом України Володимиром Анатолійовичем Лукашевим.

Члени клубу " Киянин" збираються біля входу                       Любов Лавриненко знайомить з 
 у філармонію                                                                            тематикою наступних  засідань клубу.         
              


Організатор заходу,керівник клубу " Співоча родина" знайомить з художнім керівником Національної філармонії України, народним артистом В.А. Лукашевим та надає йому слово.














В.А. Лукашев знайомить з історією  Національнаої філармонії Києва. Будинок, в якому вона знаходиться, побудований у стилі українського бароко за проектом відомого архітектора В. Ніколаєва як будівля Купецького зібрання за рекордно короткий строк . Всього за один рік. ( 1882-1883 р.)Будинок Купецького зібрання одразу набуває популярності у киян. Тут відбувалися бали-маскаради, сімейні свята, благодійні лотереї, літературні і музичні вечори. Київські музиканти і гастролери, які виступали тут, були в захопленні від акустики залу з колонами. Яскраві сторінки у філармонічну діяльність Києва вписав Микола Віталійович Лисенко.  Купецьке зібрання проіснувало до 1919 року. Потім у його приміщенні розташувався Пролетарський будинок мистецтв. Після перенесення столиці із Харкова в Київ у 1934 році Державна філармонія повертається до Києва. В роки війни її діяльність було припинено, але сам будинок, один з небагатьох, уцілів. Вже в 1944 році, після звільнення, філармонія знову розпочала свою роботу. У 1980-роки  філармонія пережила кілька аварій. У 1990-хроках Колонний зал ім. Лисенка було закрито на реставрацію і відкрито для публіки у грудні 1996 року. Національна філармонія України сьогодні – епіцентр музичного життя України. Це – головний майданчик престижних міжнародних конкурсних змагань.



 


Володимир Анатолійович проводить екскурсію по Колонному залу.
Проектом  реконструкції було передбачено відновити історичну структуру пам'ятки архітектури, зберегти акустичні властивості Колонної зали, встановити сучасне інженерне устаткування У 2000 Національна філармонія України отримала Культурний грант від Уряду Японії. Ця акція започаткувала традицію надання грантів від Уряду Японії українським культурним організаціям. Завдяки цьому проекту Філармонія придбала концертний рояль для сцени Колонного залу імені М.В.Лисенка і музичні інструменти для Симфонічного оркестру Національної філармонії України.





 Навіть досвідчений екскурсовод, президент клубу " Киянин" , знаходить для себе щось цікаве та робить нотатки .



У 1962 році на відзнаку 120-річниці від дня народження і 50-річного від дня смерті М.Лисенка Колонній залі Київської Державної філармонії було присвоєно його ім'я.

  
 





Немає коментарів:

Дописати коментар